Városrészeket összekötő kerékpáros nyomvonal Szentendrén

Elkezdődött Szentendrén „Városi intézményrendszer és a HÉV kerékpáros összekötése, I. ütem” elnevezésű projekt kivitelezése. A város 2016-ban, majd 2023-ban összesen 616,14 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében. 

Az európai uniós forrásból finanszírozott beruházás megvalósulásával a HÉV-állomástól, illetve a Duna korzótól Izbégig lehet eljutni a vegyes használatú, mintegy hét kilométeres kerékpáros nyomvonalon. A kerékpáros nyomvonal útvonalát a VEKOP-pályázat kötelező elemeként, a 2018-ban elfogadott Kerékpárforgalmi Hálózati Terv alapozta meg. Ezt figyelembe véve 2019 elején véglegesítették a terveket, a támogatás odaítélésében ezt az útvonalat hagyták jóvá.

A beruházás megvalósítását 2023. október 31-éig be kell fejezni, ami rendkívül gyors tempót diktál mind a kivitelező Stone Dekor Kft., mind az önkormányzat számára. A kivitelezés első üteme június 12-én a Pipacs utcában startolt, majd Izbégen folytatódott, a Szegély és a Pilisi utcák szilárd útburkolatának előkészítésével. A beruházás többi üteme magában foglalja a Bükkös-part mentén a Duna korzótól a Szentlászlói útig történő nyomvonalat is.

Még júniusban sor kerül az izbégi iskola mögötti, a Bükkös-patakot átszelő kerékpáros-gyalogos híd építésének előkészítésére is. A tereprendezés során több nagy fát is ki kell vágni, ezek többsége sérült, beteg, statikailag veszélyes, illetve a területen nem honos fa. Az önkormányzat a kivágott fák helyett a patakparton honos fákkal fogja megújítani a ligeterdőt, amivel a zöldterület minősége is javul. Várhatóan júliusban emelik be a hídpilléreket.


Fotó: Bellai László


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .