Megkérdeztük az illetékeseket

Arold Péter

Dr. Molnár Krisztián a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a napokban nekirohant Velence Önkormányzatának, a településen építendő uszoda ügyében.

Kirohanását a Facebookon tette közzé, íme:

Velence városvezetése nemet mondott a település számára ingyenes sportinfrastruktúra-fejlesztésre, a “szomszéd” Sukoró – hála Istennek – máshogy gondolkodott…

Velence jelenlegi ellenzéki városvezetése megakadályozta, hogy a településen felépüljön egy olyan tanuszoda, amit a Velenceiek, köztük az iskolás gyerekek is – ráadásul térítésmentesen – használhatnának. Mindezt úgy, hogy a beruházás már el is indult (s már évek óta kész is lenne), s annak megvalósítása a településnek egy forintjába sem került volna!

Erre nincs szükség, mondták ők , “járdát építenek helyette”… No, ez az ígéretük sem igazán teljesült, maradt a torzó, amely – szerintem – tökéletes jelképe a jelenlegi velencei városvezetés romboló, hanyatlást hozó “munkásságának”.

Még jó, hogy nem mindenki gondolkodik így, a szomszéd településen, Sukorón örömmel fogadtuk az új Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiát, amelynek keretében – sok más sportolási lehetőség mellett – tanmedence is épül.

Ez persze a Velenceieket csak kicsit vigasztalhatja. Saját településük sorsát júniusban tudják jobb irányba állítani, mert Velencének sincs elvesztegetni való újabb öt éve!

A mai nap során Sukorón, bejáráson tekintettük meg a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia építési munkálatainak jelenlegi állását Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakossal, az akadémia névadójával és elnökével, Tóth Viktor operatív igazgatóval, Kovács Norberttel, a Nemzeti Sportközpontok vezetőjével, Kovách Ákossal, a Nemzeti Sportügynökség képviseletében, Mészárosné Hegyi Gyöngyi polgármester asszonnyal, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő úrral és Paár Attilával, a kivitelező West Hungária Bau Kft. alapító-tulajdonosával, ügyvezetőjével.

�A mintegy 97 ezer négyzetméteren elterülő modern, színvonalas, a sportolók minden igényét kielégítő létesítmény Magyarország első olyan akadémiája, amely egy egyéni sportág szolgálatában áll. Az új létesítmény két épületből és számos szabadtéri sportterületből áll, amely bentlakásos sportakadémiaként és sportrendezvény helyszínként is szolgál. Az akadémia főépületében több különböző funkcionális egység is megtalálható lesz, ezek között szerepel uszoda és tornacsarnok, kollégiumi szállások, étterem, 200 fős konferenciaterem és irodák. Az akadémia részeként létrehoztak egy másik épületet is, amely közel 8000 négyzetméteren fedett tesztpályaként és mérési központként, valamint kajak-kenu és evezős hajótárolóként működik majd.

Terveink szerint a nyár végén át is adjuk az új létesítmény-komplexumot. Remélem, hogy nagyon sok helyi, környékbeli és ideérkező gyermek és felnőtt fog tudni itt – 21. századi körülmények között -sportolni!

A következő levéllel fordultam Velence település önkormányzatához: ‘Tisztelt Sterz Piroska,

Dr. Molnár Krisztián által a Facebookon megjelent bejegyezése ügyében kérek információt Velence város döntésének hátteréről, miszerint nem engedte be a településre az uszodát? Csak a járdaépítése lenne az indok?

Ismerve a jelenlegi helyzetet és a kormány propaganda szövegeit szeretném olvasóimat megismertetni a hivatalos döntés okával.

A válaszra nem kellett sokáig várni

„Tisztelt Arold Péter!

A 2024. március 21-én írt, „megkeresés: megyeinfo.hu” tárgyú levelére válaszul az alábbi tájékoztatást adom:

Az Ön által hivatkozott posztban dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke egy 2019-ben indult és még ugyanazon évben a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya által kiadott végzése alapján leállíttatott építkezésre hivatkozik. Velence Város Önkormányzatának jelenlegi Képviselő-testülete az említett építkezéssel kapcsolatban nem hozott sem elutasító, sem támogató döntést, tekintettel arra, hogy a jelenleg is hatályban lévő, 2019 decemberében kelt végzés alapján erre nem volt lehetősége sem jogi, sem morális értelemben. A jogi akadályoztatást vélhetően nem kell részletezni a hatóság által megállapított, s azóta is rendezetlen hiányosságok vonatkozásában. Ennek legfőbb oka az, hogy az uszoda telkét, Velence egyik legértékesebb tóparti ingatlanát a gazdasági társaság lényegében ingyen kívánta megszerezni.

A vármegyei elnök állításaival szemben nem tanuszoda épült volna Velencén, hanem egy FINA nemzetközi versenyuszoda. Sem az önkormányzat rendelkezésére álló szerződésekben, testületi ülési határozatokban, sem a projektcég, a Velence Plus Sport, Termálvíz- és Geotermikus Energiaszolgáltató Kft. általunk ismert terveiben nem szerepelt a velencei iskolások ingyenes belépése. Az uszoda legalább 5,5 milliárd forintos teljes költségéből az építkezés megkezdésekor, csupán egy 1.4 milliárd forintos TAO támogatás állt rendelkezésre. Más forrást erre az állam nem biztosított.

Még egy jóval kisebb volumenű TOP pályázat elbírálását például TOP_Plusz-1.2.1-21-FE1-2022-00023 sem képes a Molnár Krisztián vezette megyei közgyűlés megoldani. Éppen ezért helyes döntésnek tartom azt, hogy a hiányosságok napvilágra kerülése után már az alapok elkészültekor leállította a kormányhivatal az építkezést.

Valójában a vármegyei közgyűlés vezetőjének egyetlen állítása sem állja meg a helyét a városi pénznyelő gödör ügyében, amely talán azok számára hozott volna hasznot, akik a város egyik értékes tóparti telkét ingyen kívánták megszerezni.

Üdvözlettel:

Gerhard Ákos polgármester”

Akkor ki-ki döntse el, hogy ki terel, illetve csúsztat?


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .