Újabb 2.5 millió m3 kristálytiszta víz indult a Velencei-tóba!!! Ez további 11 cm vízszint-növelést jelent

Dr. Molnár Krisztián Facebook oldalán számolt be, hogy tovább tudják emelni a Velencei-tó vízszintjét a zámolyi tározó felhalmozott víz mennyiségének leengedésével.

Mai nappal örömmel nyugtáztuk Tessely Zoltán országgyűlési képviselő úrral, Csonki Istvánnal, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatójával és a pátkaiak képviseletében Buda Attilával, hogy 2 és fél millió köbméter felhalmozott vízmennyiséggel elindult a Zámolyi Víztározó leengedése.

Terveink szerint 5-6 hét alatt a zámolyi tározó vize az új bypass csatornán keresztül – ami a mai nappal kezdte meg a próbaeresztést – teljesen leengedésre kerül, melynek köszönhetően legkésőbb másfél hónap alatt további 11 centimétert fog emelkedni a Velencei-tó vízszintje.

Előbb szerettük volna indítani ezt a zámolyi leengedést, de a bypass csatorna engedélyének a folyamatos, szándékos, obstrukciós jellegű fellebbezésével mára jutottunk el odaáig, hogy ezt megkezdhettük. De így is hatalmas eredmény, hogy 2,5 millió köbméter kristálytiszta víz Velencei-tóba történő engedése – mely pusztán önmagában, csapadék nélkül is 11 centiméternyi vízszintemelkedést fog jelenteni május közepéig – elindult!

Jó hír a Pátkaiaknak, hogy – a HOFESZ-szel együttműködve – megkezdődik a tervezése, s a meder “agyagozása” egy új, állandó jellegű, a tározótól függetlenül működő 50-100 ha-os horgásztó kialakításáról a Rovákia-patak torkolatánál.

A Velencei-tó jelenleg 140 cm-es üzemi vízszinten áll, szezonkezdésre a 160 cm-t célozzuk meg, ezért dolgozunk, tovább.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .