Nem mindenkinek tetszik ez a vármegyés játék

Arold Péter

Több milliárdos költségekbe kerülhet az államnak, tehát az adófizetőknek, hogy a kormány 2022-es rendelkezése szerint a megyék új elnevezése januártól hivatalosan „vármegye” lett.

Sokan nevetségesnek és hátramutatónak tartják ezt a döntést, miközben a kormány „Magyarország előre megy” propaganda szövegével próbálja bizonyítani, hogy miden rendben.

Az ellenérzésüket kifejezni vágyók, az átnevezett táblák szövegét rongálják, a kevésbé „agresszívek” a közösségi csoportokban figurázzák ki az új elnevezést.

Nem aratott osztatlan sikert a megyék vármegyékre való átnevezése. (heol.hu)

De nézzük mennyibe kerül ez az egész, hiszen nem csak a táblák átnevezése kerül az adófizetők pénzébe, de minden közintézmény, állami szervezet, a rendőrség, megyei hivatalok nevében is változás történt ami már egy intézmény tábla újragyártásában is megmutatközik.

A Magyar Közlöny számából minden kiderül.

Hogyan kezdődött?

Mint azt már tudja mindenki, ez az őrület a vadászszenvedélyéről is elhíresült Lázár János agyából pattant ki, amikor, származásáról is híre szülőföldjét Csongrád megyét átneveztette Csongrád-Csanád megyére.

A folyamat nem állt le. 2022 január 1-től már kötelező a vármegye elnevezés és a megyei miniszteri megbízottak is új megnevezése főispán lett, mindez a XXI. század második évtizedében.

Több száz intézmény és szervezet neve változik meg, táblákat, okiratokat, bélyegzőket kell cserélni. Csak a választási irodának 16 millió forintba került a fejlesztés, míg az adóhatóság nem siet a módosítással.

A Miniszterelnökség például egy 105 oldalas dokumentummal készül, összesen 320 kormányrendelethez nyúlnak hozzá. Az Agrárminisztérium 41 oldalas tervezetében 120 rendelet módosítása szerepel, míg az Építési és Közlekedési Minisztérium 51, a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetője pedig 17 rendeletet ír át. A Magyar Közút Zrt.-nek összesen 714 darab megyehatárjelző táblát kell átírnia.

Alaphangon is csak matematikai alapon ez közelít az 1 milliárdhoz, de már most azt rebesgetik, hogy minimum 2 és fél milliárdba fog kerülni ez a szenvedély és az még nem a vége.

Ami még inkább nevetségesnek mondható indok Kocsis Máté szájából hangzott el, miszerint:

„A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek”

Tehát játszadoznak a fiúk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .