Árnyékos napelemek Kékestetőn

Kékestető – A napelemeknek nem tesz jót a nap, ezért árnyékba szokás telepíteni és a környezetére sem kell sok gondot fordítani.

Hadházy Ákos a Kékestető napsütéses tetején járt és megnézte, mennyire volt értelme elkölteni az EU-s pénzt a szanatórium energia ellátásának fejlesztésére.

Hadházy Ákos

A kékestetői szanatórium napelemeinél is fontosabb volt, hogy a pénzt elköltsék, minthogy az elemek áramot termeljenek. Nyáron a gaz, ősszel a levelek, de leginkább minden évszakban a környező fák árnyéka akadályozza a termelést. Én októberben délben voltam ott, a legnapsütésesebb órában is kb az elemek fele árnyékban volt. “Jó lesz az úgy, úgy sem kerül semmibe, az EU fizeti”, gondolom ez volt a szakmai érv.

Ráadásul a pályázati leírás szerint a rendszer nincs bekötve a hálózatba (viszwatt védelemmel ellátott), így még kevésbé éri meg (hiszen nincs mód arra, hogy a napos időben termelt felesleget betáplálja a hálózatba- igaz, ilyen árnyékos helyen nem is igen lesz felesleg)

A Mátrai Gyógyintézet összesen 1.2 milliárd forint EU-s pénzt költött megújuló energiaforrásokra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .