Jámbor András a Fidesznek: mikor adóztatják meg a válságban a saját oligarcháikat?

Nézzük a bejelentéseket:

  • marad az árstop pár élelmiszerre

Amely árstop mellett nálunk a legmagasabb az élelmiszer áremelkedés az EU-ban. A rászoruló családok nem kapnak támogatást

  • marad a benzin árstop

Miközben ma jelentette be a MOL a vele idén szerződőt benzinkutaknak, hogy jövő héten csak a szerződésben vállalt üzemanyag negyedét fogják kiszállítani nekik

  • az energiaintenzív termelő KKV-k rezsinövekedésének a felét megfogják téríteni

Ezek egy része Fideszes vállalkozás lesz, és nyilván ez a KKV-k minimális részét érinti majd. De megis ez egy okés döntés, ha munkahelymegtartas lesz cserébe kérve.

  • energiahatékonysági támogatás a nagytőkének

Lakosságnak miért nem? Nem pont a nagytőke tudja ezt kifizetni leginkább magának?

  • jön egy újabb munkahelyvédelmi támogatás a nagytőkének

Ezt láttuk a covid alatt is, százmilliárdok mennek majd cégeknek támogatásoként. Pont ez a probléma a kormány gazdaságpolitikájával, ezt mondom én is régóta. Válságról-válságra evickélünk, és egyre több pénzt kell kifizetnünk a nagytőkének, hogy itt maradjon. Ez a gazdasági modell fenntarthatatlan.

Innentől még egyértelműbb. A kormány a növekvő inflációval egyenes arányosan növekvő ÁFA bevétellel próbálja egyensúlyban tartani a költségvetést, és a válságában a sokszor megbukott lefelé csorgás elméletére támaszkodik, de ennek is egy buta változatára, hogy ha kitömik pénzel a multikat, akkor azok itt maradnak és majd lecsorog valami jólét a lakosságnak.

Amit nem látunk:

mikor adóztatják meg a válságban a saját oligarcháikat? Mikor vállalnak a kaszinók, Mészáros, Garancsi, Tiborcz is részt a válságkezelésből? Miért az emelt rezsivel, és az inflációval velünk fizettetik meg a válságot?

ha egyre több és több támogatást adunk a nagy multiknak, és a hazai oligarcháknak, hogyan fogunk valaha is egyenesbe jönni? Ezek az adókedvezmények, direkt támogatások hiányoznak a magyar KKV-k, a lakosság zsebéből, az oktatásból, az egészségügyből. Jelenleg nem látszik az a felívelő szakasz, amiben ne újabb válság következne, amelyben újra ki kell menteni ezeket a cégeket?

hol van a támogatás azoknak akiknek hó végén a rezsi és a hús, az étel és a gyógyszer között kell választaniuk? Miért mi vagyunk az egyedüli ország lassan az EU-ban ahol nem kapnak a rászorulók, a gyereküket egyedül nevelők, a nyugdíjasok, a fogyatékos családtagjukat ápolók, és lehetne folytatni a sort, semmilyen direkt támogatást?

Ez így katasztrofális következményekkel fog járni. Itt lenne ideje változtatni, hogy ne megint azt lássuk mint 32 éve mindkor, hogy a válságban még jobban lefelé szakadnak azok, akik eddig is lejjebb voltak, és még jobban gazdagodnak azok a kik felül vannak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .