Nyílt levélben szólítja fel több nem kormánypárti vezetésű település vezetője Orbán Viktort a nemzeti energiacsúcs összehívására

Nyílt levélben szólítja fel több, nem kormánypárti vezetésű település Orbán Viktort miniszterelnököt, hogy hívja össze a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett nemzeti energiacsúcsot és kezdjen azonnali párbeszédet a magyar önkormányzatokat képviselő szervezetekkel – tudatta Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala vasárnap az MTI-vel.

    A nyílt levélben azt írták, hogy a magyar települések veszélybe kerültek, és az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások megmaradásának biztosításához elkerülhetetlen a kormány azonnali cselekvése.
    Az energiaválság és az elszabadult árak miatt kialakult megélhetési válság eddig nem tapasztalt szociális krízissel fenyeget, mert miközben a falvak és városok a működőképességük fenntartásáért küzdenek, egyre többen kérnek szociális támogatást az önkormányzatoktól – emelték ki.
    Hozzátették: egyetlen polgármester sem akar intézményeket bezárni, mindent megtesznek az alapvető közszolgáltatások működtetéséért, mert megengedhetetlennek tartják, hogy „fűtetlen óvodákban és bölcsődélben fázzanak a gyerekek”.
    „Amennyiben ezt miniszterelnök úr is elfogadhatatlannak tartja, úgy (…) azonnali párbeszédet kezd a magyar önkormányzatokat képviselő szervezetekkel” – írták.
    A nemzeti energiacsúcs alkalom és lehetőség arra – tették hozzá -, hogy megoldási javaslatok kerüljenek az asztalra.
    A levélben kiemelték: tudják, hogy „hazai és külső okok miatt az állami költségvetés is nehéz helyzetben van, ugyanakkor a kormány tárgyal az egyházi iskolák támogatásáról, de „az önkormányzati bölcsődék és óvodák fenntartásáról eddig nem volt hajlandó egyeztetni”.
    A települések támogatásának forrása lehet „az önkormányzatoktól elvont adóbevétel visszaadása éppúgy, mint a megemelkedett energiaárak miatt keletkezett költségvetési többletbevétel” – fűzték hozzá.
    Tárgyalást kezdeményeznek a levelet aláíró polgármesterek arról is, hogy „a Paksi Atomerőmű által 12 forintért megtermelt áramot az önkormányzatok ne 400 forintnál is magasabb áron kapják”. Miközben a paksi áramból minden magyar településen biztosítani lehetne a közszolgáltatások áramigényét, „megengedhetetlennek tartjuk, hogy egy közösségi beruházásként megépült erőmű termelésén egy állami tulajdonú cég a magyar települések kárára nyerészkedjen”.
    A nyílt levél végén hangsúlyozták: hiszik, hogy a szociális krízis elkerülése, a magyar települések működőképességének fenntartása nemzeti érdek.
    A levelet Budapest főpolgármestere mellett Baja, Balmazújváros, Budakalász, Budaörs, Érd, Gödöllő, Hódmezővásárhely, Kazincbarcika, Nyírbátor, Pécs, Pomáz, Salgótarján, Tatabánya, Szeged, Szentendre, Szombathely és Vác polgármestere jegyzi.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .