Katonai bíróság előtt felelnek tetteikért a mohácsi rendőrök

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette, kiszolgáltatott személy megalázása és katonai bűncselekmények miatt emelt vádat a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsánál három, Mohácson szolgált rendőr ellen.

A bíróság a napokban előkészítő ülést tartott, amelyen két vádlott nem ismerte el a bűnösségét és vallomást sem tett.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügy vádirata szerint 2021 januárjában a húszas éveik elején járó két rendőr Mohácson ellátott járőrszolgálatuk során kiszolgáltatott élethelyzetű, hajléktalanokat bántalmazott és alázott meg.

A vádirat szerint egy alkalommal a fiatalabb rendőr a földön fekvő és ittassága miatt magatehetetlen sértettet társa jelenlétében többször megrúgta a fején.

Pár nap elteltével a rendőrök a kiszolgáltatott élethelyzetét kihasználva ugyanezen sértettet arra bírták rá, hogy „léggitározzon” és énekeljen.

A sértett a felszólításnak eleget tett, amelyről egyikük mobiltelefonja segítségével videófelvételt készített, amelyet üzenetküldő szolgáltatáson keresztül elküldött egy mohácsi kollégájuknak.

Az üzenetet fogadó rendőr reagált a videóra, azonban a tudomására jutott és hivatalból üldözendő bűncselekményről nem tett feljelentést, amellyel ő is bűncselekményt követett el.

A rendőrök további, közösen ellátott szolgálataik során a sértettet és egy másik hajléktalan személyt a rendőrség által rendszeresített könnygázspray-vel indok nélkül – a korábban is bántalmazott férfit két alkalommal is – lefújták, míg a másik sértettet a fiatalabb rendőr lábon rúgta, amely cselekményükről szintén készítettek videófelvételt.

Mindezeken túlmenően az egyik bántalmazó rendőr további katonai bűncselekményt is elkövetett azzal, hogy szolgálata végén jelentésében – elöljáróit megtévesztve – valótlanul állította azt, hogy intézkedett egy személygépjármű vezetőjével szemben, holott az ellenőrzés a valóságban nem történt meg.

A nyomozó ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a kizárólag katonai bűncselekményt elkövető rendőrrel szemben – tekintettel a beismerő vallomására is – a bíróság alkalmazzon megrovás intézkedést. Ő az előkészítő tárgyaláson is elismerte bűnösségét.

A kiszolgáltatott helyzetben lévő sértetteket bántalmazó rendőrök szolgálati jogviszonya időközben megszűnt, az ügyészség esetükben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta.

Tekintettel arra, hogy nem tettek vallomást és nem ismerték be bűnösségüket, az eljárás tárgyalással folytatódik.

Az ügy kipattanását követően a rendőrség azt közölte, hogy megdöbbenéssel értesült a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetősége és személyi állománya a rendőrök méltatlan tettéről, amelytől teljes mértékben elhatárolódnak.

Riegl Adrián Miklós rendőr alezredes, a Mohácsi Rendőrkapitányság vezetője akkor a rendőrség nevében sajnálatát fejezte ki a sértetteknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .