Versmondással emlékeznek Latinovits Zoltánra és Petőfi Sándorra a hétvégén Balatonszemesen

Latinovits Zoltán, a „színészkirály” emlékére versmondóversenyt rendez június 3-án és 4-én a Latinovits Emlékmű Alapítvány Balatonszemsen, ugyanitt a Magyar Versmondók Egyesülete Petőfi versekkel emlékezik a 200 éve született költőre A csillagok milliárdján című versmondó versenyén – közölték a szervezők az MTI-vel pénteken.

     A közlemény szerint a hétvégén 28. alkalommal lépnek színpadra a Kárpát-medencéből érkező középiskolás és felnőtt versmondók  Balatonszemsen, a  Latinovits Művelődési Házban, hogy verseléssel emlékezzenek az 1976. június 4-én elhunyt színészlegendára.
    Ezt követően a verseny résztvevői a balatonszemesi sírkertben megkoszorúzzák Latinovits Zoltán, valamint a Latinovits Művelődési Ház egykori igazgatója, Csonka Márta sírját, majd Lutter Imre előadóművész vezetésével emlékeznek Kiss Lászlóra, a Latinovits Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete alapító elnökére. A Latinovits-verseny döntőjére vasárnap kerül sor, ezt követően hirdetik ki, hogy ki kapja meg idén a Latinovits-díjat.
    A közlemény szerint ezen a hétvégén ugyancsak Balatonszemesen rendezik meg A csillagok milliárdján című versmondó versenyt, amelyen Petőfi Sándor verseivel lépnek színpadra a versmondók.     
     A programokat a Nemzeti Kulturális Alap, a Petőfi Kulturális Ügynökség és Balatonszemes Önkormányzata támogatja, a Petőfi 200 bicentenárium keretében.
     Latinovits Zoltán 1976. június 4-én, 44 évesen a balatonszemesi vasúti átjáróban vesztette életét. A helyi temetőben helyezték örök nyugalomra, Szemesen 1984 óta működik a Latinovits Zoltán Emlékmúzeum, amely pályáját mutatja be fotók, és dokumentumok tükrében. A községben áll Melocco Miklós által készített szobra, és emlékére évente versmondó találkozót és versenyt rendeznek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .