Adatigénylést nyújt be a balatonföldvári önkormányzatnak a strandfejlesztési pályázatok ügyében a Párbeszéd – Zöldek

Adatigénylést nyújt be a balatonföldvári önkormányzatnak a strandfejlesztési pályázatok ügyében a Párbeszéd – Zöldek – jelentette be Szabó Rebeka, a párt társelnöke szombaton online sajtótájékoztatóján.

    A politikus elmondta: a Párbeszéd – Zöldek korábban többször felhívta a figyelmet arra, mennyire károsnak tartja a Balaton beépítését, a Balatonföldváron zajló kikötőépítés pedig szintén ilyen projekt. Hozzátette: a helyi civilek is tiltakoznak, mert a beruházással a település nyugati strandját egy hatalmas vitorláskikötő építésével tönkreteszi a helyi önkormányzat – és voltaképpen az állam, amely 910 millió forintos támogatást ad a projektre.
    A Párbeszéd – Zöldek politikusa elmondása szerint a projekt 42 ezer négyzetméter vízterületet vesz el a Balatonból, kettévágva a strandot. Rámutatott, hogy nem történt érdemi társadalmi egyeztetés a projekt tervezése során és a beruházás megkezdése előtt.
    A Párbeszéd – Zöldek továbbá úgy gondolja, hogy ekkora beruházás elindítása előtt alapos környezeti hatástanulmány szükséges, ráadásul tudomásuk szerint az építkezés a helyi építési szabályzattal is ellentétes – fejtette ki Szabó Rebeka.
    Jelezte: nyílt levélben fordulnak Lázár János építésügyi miniszterhez. Elküldik neki a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy korábbi tanulmányát is, amely szerint a túl sok vitorláskikötő építése hatással van a tó üledékvándorlására, az áramlataira, eliszaposodást okozhat. A helyi civilek által írt levelet szintén továbbítják a tárcavezetőnek.
    A Párbeszéd politikusa emlékeztetett arra, hogy a nyugati strandot korábban 170 millió forintból újították fel, uniós és magyar pénzekből.
    Szabó Rebeka hangoztatta: a strandot évente mintegy negyvenezer ember használja, míg a kikötő 175 vitorlásnak ad majd helyet. Nem szabad a vagyonos emberek érdekeit azok elé helyezni, akik jóval kisebb összegért szeretnének a Balatonban úszni – jelentette ki.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .