Megtámadták a debreceni akkugyár engedélyeit

A Védegylet és az LMP megtámadta a Debrecenben megépíteni tervezett CALT-akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét a Debreceni Törvényszéken – jelentette be Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere és Újszászi Györgyi, a Védegylet főtitkára vasárnap Budapesten tartott – online is közvetített – sajtótájékoztatóján.

    Tetlák Örs közölte: azért támadták meg a debreceni akkumulátorgyár létesítéséhez kiadott környezethasználati engedélyt, mert álláspontjuk szerint azt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnak el kellett volna utasítania.
    Az engedély, amely ellen többtucat kifogást emelt a két szervezet, egyebek mellett nem tartalmazza a gyár környezeti kibocsátásainak hatásait. „Téves és hiányos például a vízfelhasználás hatásainak vizsgálata”, a hatóság elmulasztotta a teljes beruházás hatásainak vizsgálatát – mondta az ellenzéki politikus.
    Tetlák Örs hangsúlyozta, hogy az LMP minden politikai és jogi eszközzel azon lesz, hogy a debreceni „giga-akkumulátorgyár” ne épülhessen meg, ne valósulhasson meg Orbán Viktor lázálma, amely szerint Magyarországot akkumulátorgyarmattá teszi.
    A kormány a lakosság tájékoztatása nélkül, a helyiek kifejezett tiltakozása ellenére is súlyos környezetterheléssel, adott esetben szennyezéssel, óriási energia- és vízigénnyel működő akkumulátorgyárakat telepít országszerte – hangoztatta, majd a zöld fordulat megvalósításának fontosságát hangsúlyozta.
    Újszászi Györgyi elmondta, hogy az akkumulátorgyár építése miatt aggódó debreceni és mikepércsi lakosok keresték meg egyesületüket.
    Hozzátette: környezetvédelmi joggal foglalkozó egyesülettel nézték át a kormányhivatal engedélyét, amelyben „nagyon sok ponton” találtak hiányosságokat.
    A Védegylet főtitkára közölte: keresetlevélben támadták meg a hivatal határozatát és annak megsemmisítését kérték a bíróságtól. Továbbá azt is kérték, a törvényszék tegye lehetővé, hogy igazságügyi szakértő, környezetvédelmi szakember vizsgálja a beruházó által benyújtott dokumentumokat – fűzte hozzá.
    Újszászi Györgyi annak vizsgálatát is sürgette, hogy a felszín alatti vízkészletek csökkenése károsíthatja-e a védett természeti területeket.
    „Muszáj megállítani ezt a beruházást minden lehetőséggel, ami rendelkezésünkre áll” – jelentette ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .