Kötetbe rendezték a békési településeket

Martyin Emília, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese, és Zalai Mihály a megyei önkormányzat elnöke mutatta be szerdán a sajtó képviselőinek azt a kiadványt, amely minden korosztály számára befogadható formában próbálja bemutatni a Békés megyei települések hagyományait, szokásait vagy éppen hiedelmeit.

A tudományos kutatásokon alapuló, de népszerűsítő stílusban megírt könyv érdekességeket és tényeket egyaránt felvonultat. A múzeum Pátkai Ervin Termében tartott tájékoztatón Martyin Emília és Zalai Mihály mellett dr. Bácsmegi Gábor, a múzeum igazgatója, és Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket.

A Mesés Békés – A Békés megyei települések rendhagyó története című kötet a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum munkája, megjelenését pedig a Békés Megyei Önkormányzat támogatta. A közös munka eredményeképpen egy érdekfeszítő és látványos kiadvánnyal lett Békés megye gazdagabb, amelyet élvezettel forgathatnak mindazok, akik érdeklődnek a megye múltja és jelene, természeti környezete, nevezetességei és néprajzi érdekességei iránt.

Míg egyes Békés megyei települések múltjáról önálló kiadványok, monográfiák, tanulmányok jelentek meg, más települések vonatkozásában viszont alig történtek kutatások. Ennek az egyenlőtlenségnek az érzékelése, valamint az a tény, hogy minden településnek vannak a történeti múlt mellett táji, természetföldrajzi, régészeti, néprajzi, művészeti, kulturális érdekességei is, adta az ötletét a kiadvány megjelentetésének.

A kötet néprajzos, muzeológus szerzői ezeket a szempontokat is szem előtt tartották, amikor kötetbe rendezték mind a 75 Békés megyei település múltját és jelenét a tudományos ismeretterjesztés igényével és gazdag illusztrációs anyaggal.

A könyv alapvetően a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményei és egy magángyűjtemény anyagából kevésbé ismert és alig publikált fényképeket szerepeltet illusztrációs anyagként, dokumentálva ugyanakkor napjainkban készült fényképekkel a városok és falvak mai képét, helytörténeti és kulturális jellegzetességeit. A rövid írásokat helyi históriák, hagyományok, hiedelmek egészítik ki, teszik érdekesebbé.

A Mesés Békés – A Békés megyei települések rendhagyó története című kötet Ando György a Munkácsy Mihály Múzeum korábbi igazgatójának, valamint Martyin Emília és Salamon Edina néprajzos muzeológusoknak, a kiadvány szerzőinek és szakmai szerkesztőinek, valamint a könyv technikai létrehozásában közreműködő szakembereknek a munkáját dicséri. A kiadvány az A-TEAM Reklámügynökség Kft. tervezésében, grafikai szerkesztésében jelent meg.

A kötetből első körben ezer példány készült, mely egyelőre kereskedelmi forgalomba nem kerül, viszont a tervek szerint minden Békés megyei település hozzájut, miközben könyvbemutatókat is tartanak a járásokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .