Geotermikus és napelemes rendszerek fejlesztése valósult meg Gárdonyban

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program mintegy 550 millió forintos támogatásával komplex és megújuló energiaforrásokat felhasználó rendszer telepítése valósult meg Gárdonyban.

A projektzáró eseményre csütörtökön került sor, melyen Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője és Tóth István, Gárdony polgármestere számolt be a beruházás részleteiről.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 542 millió forintos támogatásával megvalósuló fejlesztés célja volt, hogy egy komplex települési program keretében a CO2 kibocsájtást úgy csökkentse, hogy közben a megújuló energia részaránya növekszik, szem előtt tartva nem csak a környezeti, hanem a társadalmi fenntarthatóság szempontjait is.

A fejlesztés eredményeként, a geotermikus energia felhasználása céljából egy 1150 méter mély termálkút jött létre, melyre 5 épület – az Egészségügyi és szolgáltató épület, a Csuka Csarnok, a Posta utcai Óvoda, a Nemzedékek Háza és a Fókusz Szociális Szolgálat – csatlakozik alhőközpontok kialakításával.

A fejlesztés fotovoltaikus rendszer kiépítését is tartalmazta, ennek köszönhetően 8 épületre – a Közösségi Házra, a Chernel István Általános Iskolára, a Gárdonyi Géza Általános Iskolára, a Velencei-tavi Galériára, a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központra, a Gárdonyi Óvoda Dinnyési Tagóvodájára, valamint a Polgármesteri Hivatal – telepítettek napelemes rendszert.

Mint azt Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a projektzáró eseményen elmondta, jelen bizonytalan helyzetben, amikor az elhibázott brüsszeli szankciók egész Európát, így Magyarországot és a magyar embereket is sújtják az energiaválság előidézésével, különösen nagy jelentősége van ennek a fejlesztésnek. A beruházás jelentős megtakarítást eredményez majd Gárdony Város Önkormányzata számára, és nagyon fontos a környezetvédelmi vonatkozása is, hiszen évente 212 tonna szén-dioxid kibocsátással csökken majd a város intézményeinek környezetterhelése – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .