Kósa Lajos: a debreceni ellenzéknek csak addig fontos a környezetvédelem, amíg balhét lehet belőle csinálni

A debreceni ellenzéknek csak addig fontos a környezetvédelem, „amíg balhét lehet belőle csinálni” – jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz debreceni elnöke szerdán sajtótájékoztatón.

    A Fidesz országgyűlési képviselője emlékeztetett arra: az LMP október 7-én jelentette be, hogy helyi népszavazást kezdeményez a városba tervezett kínai akkumulátorgyárról, mert szerintük annak működése a jelentős vízfelhasználás miatt felgyorsítja a város kiszáradását. Azt mondták, az egyik legnagyobb baj az, hogy nem kérdezték meg a lakosságot, akarják-e beruházást.
    Kósa Lajos jelezte: az ellenzék eddig egyetlen népszavazási aláírásgyűjtő ívet sem vett át, holott a gyűjtés határideje december 3-án lejár.
    A Fidesz debreceni elnöke szerint ez jól mutatja az ellenzék hozzáállását az ügyhöz: nem akarnak az emberek szemébe nézni, számukra a környezetvédelem addig érdekes, amíg balhét, Facebook-posztot, médiaszereplést lehet belőle csinálni. A politikus esélytelennek nevezte, hogy a határidő lejártáig összegyűjtsék a minimálisan szükséges több mint 33 ezer aláírást.
    Kósa Lajos kitért arra, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a tervezett akkumulátorgyárral kapcsolatos eljárásokat, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy semmiféle szabálytalanság ne forduljon elő.
    A beruházó kínai CATL-nek be kell tartania Magyarország és az Európai Unió legszigorúbb előírásait, de azt is, hogy a helyi erőforrásokat csak olyan mértékben vegyék igénybe, amivel nem veszélyeztetik a helyi lakosság érdekeit – hangsúlyozta.
    A kormánypárti politikus azt mondta, a Fidesz elkötelezett a környezetvédelem mellett. Ennek alátámasztására megemlítette a Tisza vizét a városba vezető Civaqua-programot, a nagyerdei rekonstrukciós munkákat, valamint az általuk szorgalmazott Zöld város és Zöld busz programokat.
    Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára augusztus 12-én jelentette be: Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben.
    Az államtitkár elmondta, egy több mint kétéves tárgyalássorozat zárult le, amelynek eredményeként 221 hektáros területen épül majd fel a CATL létesítménye, ezzel mintegy 9 ezer új munkahelyet létrehozva Debrecenben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .