Lesz- e víz a fehérvári háztartásokban?

Juhász László a patriótaÖnkormányzati képviselő Székesfehérvár

Véleményem a pénteki rendkívüli közgyűlési döntésről.

Döntöttünk arról, hogy a Fejérvíz Zrt. kapcsán az ivóvízellátás biztonsága érdekében elfogadjuk a magyar állam ajánlatát. Az állam átveszi az eddig az önkormányzatot terhelő ellátási kötelezettséget annak felelősségével, de ezzel együtt az azt kiszolgáló infrastruktúrát is.

Ezt követően az állam vagyonkezelésbe adja a Fejérvíznek, így a szolgáltatást továbbra is a cég végzi, az állam 5 százalék tulajdonrészt szerez a cégben.

Ennek oka, hogy a megnövekedett energiaköltségek miatt idén előreláthatóan 1.6 milliárd Ft lenne a veszteség, jövőre pedig ennek többszöröse, amire a cégnél és a többségi tulajdonos önkormányzatunknál egyáltalán nincsen fedezet.

A baloldali frakciónak volt egy észszerűnek tűnő módosító javaslata, amit én is támogatni tudtam, de nem kapott többséget, így maradt az eredeti határozatról történő szavazás.

(Megjegyzem, ezzel kapcsolatban nem volt előttünk konkrét ajánlat a másik féltől, így arra nem volt rálátásunk, hogy érdemben mi történt volna, ha ez kapott volna többséget, viszont hetek teltek volna el…)

A közgyűlési MSZP-DK-JOBBIK formációja minden idők legnagyobb vagyonvesztéséről harsog.

Egyik oldalról nézve igaz is lehet, hiszen átadásra kerülnek az állam részére a vagyonelemek – ennek értéke 10.9 milliár Ft – de köztulajdonban maradnak, ráadásul jelentős része önmagában forgalomképtelen ( pl: vezetékek ) .

Viszont ne felejtsük el azt, hogy Fehérváron a baloldal működésének köszönhetően került magántulajdonba korábban a Fűtőerőmű, amit később vissza kellett vásárolnunk, mert majdnem csődbe vitték és bizonytalanná vált a fehérvári távfűtés helyzete…

Ezt a tényszerűség kedvéért írom ide, hiszen például a visszavásárlással ebben az értelemben vagyongyarapodást értünk el.

Vagyongyarapodásnak mondhatjuk a városban épült vagy éppen folyamatban lévő intézményeket, sportlétesítményeket, új utakat, stb…

Tehát a város vagyona az elmúlt évtizedben jelentősen bővült! Többszörösével, mint amekkora vagyon most átadásra kerül az állam részére.

Ráadásul a baloldalnak arra vonatkozóan javaslata nem volt, hogy miként képzeli el a helyzet rendezését, ha nincs állami szerepvállalás. A világpolitikai események miatt bekövetkező, az idei és a jövő évi, várhatóan közel 10 MRD forint többletköltséget ki fizesse ki, hogy január elsejétől is legyen víz a fehérvári háztartásokban.

Megjegyzem, nekem jóval inkább az állami partner tetszik, mint például egy baloldali vezetésű város, a szegedi vízmű esetében, ahol francia tulajdonos van az önkormányzat mellett.

Az biztos, hogy én sem szívesen hozok meg ilyen döntéseket, amikor a városi tulajdonunkból átadunk másnak. A sokévi egyenlegünk viszont egyértelműen gyarapodásra utal, most pedig egy rendkívüli helyzet állt elő. Ráadásul ez volt az a helyzet, amikor egyik verzió sem tűnt igazán nyerőnek, hiszen a meghozott döntésünk jövőbeni hatásairól sincsen egyértelmű tudásunk. Jelen esetben viszont a köztulajdonban maradástól én nem félek, hiszen az elmúlt évtized bebizonyította, hogy a magyar állam arra törekszik, hogy a lehető legtöbb stratégiai fontosságú dolog magyar kézben maradjon.

Ráadásul a lakosság részére a közüzemi díjakat jelentős kedvezménnyel biztosította eddig is.

Amit kíváncsian várok én is, hogy mi lesz azokban a városokban ahol nem kerül az adott vízmű vagyona átadásra az államnak…

Őszintén szólva nehezen tudom elképzelni, hogy nem lesz víz bizonyos városokban január elsejétől.

Egy biztos, mi a döntésünkkel most biztosítottuk azt, hogy januárban is legyen víz a fehérvári háztartásokban.

Azon lehet továbbra is vitatkozni és talán érdemes is, hogy lehetett volna-e, vagy lehet-e másként megoldani ezt a helyzetet?

A következő hetekben, hónapokban ez a téma még nem tekinthető lezártnak, lesznek még erre vonatkozó döntések és változások.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .